www.matsb.se © 2007

 

MatsB.se

om Google

 

 

MatsB lägger ut texten om Google

Min inställning till Google har följt ungefär samma berg- och dalbana som min inställning till Microsoft. I början tänkte jag ungefär "kul att någon gör något nytt". Efter några framgångsrika år tänkte jag "Herregud! De tänker erövra världen! De måste stoppas!". Ytterligare några år senare tänkte jag "OK, vissa av deras produkter är faktiskt ganska användbara". Vad gäller Microsoft gäller det senaste omdömet främst Excel, PowerPoint och Outlook; tre program jag inte skulle vilja vara utan vare sig i arbetet eller på fritiden.

Men, åter till Google. Jag har nog alltid tyckt att Googles sökverktyg har varit ett av de bättre. Inte ljusår bättre än andra, men helt OK. När Google kom med bildsökning för några år sedan var det förstås ett lyft. Men, det är under det senaste året som jag verkligen har fallit för några av Googles andra produkter.

Picasa

Picasa är ett verktyg för att hantera digitalbilder. Med min första digitalkamera, en Sony DSC-S75, följde en programvara för att hantera digitala bilder; enklare redigering, albumhantering etc. Ingen höjdare, men funkade OK. Ända tills jag behövde flytta bilderna till en extra disk. Då visade det sig att det inte fanns något sätt att länka om bilderna i albumen, utan bildernas plats i filsystemet var hårt kodad i albumen. För att behålla albumen måste varje foto manuellt återimporteras! Morsning och goodbye, var fanns ett vettigare verktyg? Jag kollade runt vilka gratisverktyg som fanns, liksom vilka verktyg som kom bundlade med digitalkameror (jag stod i begrepp att köpa en ny). Det visade sig att Picasa hade några av de viktiga egenskaper jag sökte:

För det första, att kunna flytta runt bilder på disk utan att det blev ett massa manuellt importerande. I Picasa talar man om vilka mappar man vill ha med i Picasa. Alla foton i mappar och undermappar kan då automatiskt inkluderas i Picasa.

För det andra, att kunna redigera bilder utan att förstöra originalet. Picasa skriver inte om originalet, utan sparar de redigeringar som gjorts separat. Det gör att man alltid har kvar originalbilden.

För det tredje, att kunna göra enklare redigering utan att behöva starta ett tungkört program av typ Photoshop. Picasa erbjuder de vanligaste redigeringarna utan att gå till överdrifter. Det enda jag saknar är ett mer fullödigt verktyg för att hantera dagrar och skuggor. Man kan enkelt göra högdagrar ljusare, liksom skuggor mörkare. Men, ibland (ofta) vill man faktiskt göra tvärtom; dra upp ljuset i skuggpartierna utan att högdagrarna blir vita.

För det fjärde, att kunna redigera flera bilder på en gång (batchredigering). Min därpå följande kamera, en Canon IXUS 60, var inte lika publikfriande i bildbehandlingen som min gamla Sony. I klartext, den nya kameran drog inte upp färgmättnad och skärpa lika mycket som den gamla. För mig som varit var vid mer färg och skärpa såg de nya bilderna då bleka och oskarpa ut. För att få bilderna tagna med den nya kameran att närma sig den gamla kamerans bilder, ville jag dra upp skärpa och färgmättnad på (i princip) alla bilder. Att behöva göra det för en bild i taget vore ingen höjdare. Picasa har två möjligheter till batchredigering. Dels kan man direkt under ett menyval göra de vanligaste redigeringarna på alla markerade bilder med ett kommando. Skulle man vara ute efter lite mer avancerad redigering, ger Picasa möjligheten till kommandona "Kopiera alla effekter" och "Klistra in alla effekter". Det gör att man kan jobba med en bild tills man är nöjd med den, kopiera alla redigeringar man gjort, och sedan klistra in dem på alla övriga bilder man vill redigera på samma sätt. De kommandona har sparat mig många timmars redigering!

Google AdSense

Google AdSense är en fascinerande tillämpning. Google säger i sin reklam att AdSense gör att reklamen blir mer intressant, och det är faktiskt så. Jag har mest på skoj provat att lägga in AdSense-reklam på mina websidor här på www.matsb.se. Om ni kikar runt på mina sidor så kan ni se att reklamen ändrar sig beroende på vilken sida den visas på. På min djursida kan det dyka upp reklam för tillbehör till kaniner, på min mineralsida kan det dyka upp reklam för betong, på min mediasida reklam för ljud och bild, o.s.v.

Det spännande är att Google faktiskt lyckas ganska bra med att matcha innehållet på websidorna med reklamen. Innan jag började lägga märke till detta tänkte jag att AdSense var ytterligare en i raden av dessa bannergeneratorer som lusar ner Internets websidor. Efter att ha börjat kika på AdSense-reklamen inser jag att den faktiskt är annorlunda, den är riktigt hyggligt anpassad till websidan man besöker.

Det är väl bäst att jag lägger till att Google inte betalar mig för att jag skriver det här. Jag skriver helt frivilligt vad jag tycker.

Nedan kan du söka här eller på hela nätet efter det du är intresserad av.

Google
 

 


www.google.com är en bra sökmotor som just fyllt år.